sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Mitä tänään syötäisiin?

Meillä kissojen ruokapöytään katetaan useimmiten raakaa lihaa ja sisäelimiä. Sisäelimiksi tässä laskettakoon maksan lisäksi myös sydän sekä kivipiira, vaikka käytännössä molemmat jälkimmäiset ovatkin lihaksia. Lemmikin ruokailun ollessa kyseessä näistä kummastakin puhutaan kuitenkin useimmiten sisäeliminä, joten, niin olkoon.
Meillä lihavaihtoehtona on tähän saakka ollut kana, myös sisäelimet ovat kaikki kanoista peräisin. Kania on tarkoituksena kokeilla myös, sitten kun viitsin hellittää kukkaronnyörejä riittävästi... 

Kissojen luonnonmukaisesta ruokinnasta on tulossa oma tekstinsä, kunhan kerkiän sen näpytellä ja jäsentää järkevästi. :)

Liha-aterioiden lisäksi toisinaan, varsinkin kiireaamuina, kun olen unohtanut ottaa lihan pakastimesta sulamaan, tarjoillaan laadukkaita märkäruokia. Lisäksi ZiwiPeakin lihaisaa kuivauokaa on monesti kipossa, vaikkei se ykkössuosikki tietysti olekaan, kun tarjolla on tuorettakin lihaa. :) 
Tällä hetkellä varavalikoima on aika heikko, mutta tässä muutama esimerkki siitä, mitä meidän pojat syövät raakailun lisäksi:

Jestas, miten huono laatu! Korjataan tämä sitten päivänvalossa.. :D

Tänään oli kuitenkin taas se päivä, jolloin kokataan kissanruokaa. Teen sitä noin kaksi, kolme kertaa kuukaudessa, riippuen menekistä. En tee hirmu isoja satseja kerrallaan, koska tauriini alkaa tuhoutua pitkiä aikoja pakastettaessa, eikä näin tarvitse myöskään tehdä pakastimeen kauheasti tilaa kissanruoalle.

Mulla on siitä hyvä asuinpaikka, että täältä saa helposti vaikka kymmenen grammaa tarvitsemaansa raaka-ainetta, eikä tarvitse kiertäviltä rehuautoilta tilailla kilotolkulla pakastimentäytettä, jota sitten ensin sulatella ja sekoitella.
Tosiaan, minä siis miksaan kaikki ainesosat sekaisin, ja jaan sen pusseihin sopiviksi päiväannoksiksi ennen pakastamista. Näin on kätevä ottaa kerrallaan sulamaan sopivat annokset ruokaa :)

Alla kuvissa meidän pääruoan raaka-aineet, joihin aiemmin lukeutuivat myös kanan siivet, joita Penni ei jostain syystä enää syö, ja pentukin vain raappaa niistä lihat luun päältä (pikkuhampaat ei kykene, ymmärtäähän sen :) )Nykyään tarvitaan siis kalkkilisää, ja keräänkin ehkä ensi viikolla yksiin kalkin ja fosforinsaannin, sekä niiden tasapainottamiseen vaadittavat lisäravinteet.


Suurinta osaa tässä showssa näyttelee kokonainen kana, josta erottelen lihat. Näin saan kätevästi lihaa jokaisesta kanan osasta, ja kilohintakin on siinä seitsemän euron paikkeilla. Osan luistakin voi käyttää, siivet ja rinnan. Reisi- ja koipiluut sopivat hyvin ravinnoksi, mutta vahvuudeltaan ne ovat sitä luokkaa, että ne kannattaa myllyttää jauheeksi. Tärkeitä ovat myös vitamiinien ja hivenaineiden sekä elintärkeiden aminohappojen kuten tauriinin lähteet:
Ylhäällä ensin kanan sydämet, vierellään kivipiirat eli lihasmahat. Alarivissä kananmunan ravintorikas keltuainen (sulavuus jopa 100%) ja vierellä kanan maksa, jota ei ruoassa tarvitse säikkyä, kunhan ei överiksi vedä, sillä A-vitamiinin liikasaannilla pelotellaan.. ei nyt aivan turhaan, mutta melkein.Lisäksi päivittäin ruoan päälle pumppaan 2 ml Grizzlyn villin lohen öljyä. Lohiöljystä (varsinkin villin lohen) kissa saa tarvitsemansa rasvahapot oikeassa suhteessa, parhaassa muodossa.


Loppuviimeksi sopiviin paloihin pilkottuna ja yhteen miksattuna meidän herkkuruoan ainekset näyttävät siis kutakuinkin.. 
Tältä. Vähän on taas valotus heikko, ihan näin aneemista ei päivänvalossa ole tämä keitos.
'Mjaurhhh', kurisee kissa tyytyväisenä tätä mahan täydeltä kitusiinsa lapanneena. :)Mitä hyvää teillä tänään syötiin? :)

3 kommenttia:

 1. Meillä syödään niitä kaupan nappuloita, mitkä nyt ei ole mitään parhainta ruokaa kissoille. Joskus vanhin kissamme syö kalaa ja kanaa raakana ja kypsänä. Nuorin syö mitä vaan saa suuhunsa ja olenkin miettinyt että olisiko nuorimman kanssa järkevintä ehkä tuo raakaruokinta, kun kakka haisee ihan järkyttävälle! :D Kahdella muulla vatsantoiminta on ihan normaalia, eli ei haise juuri millekkään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voin kyllä suositella raa'an syöttämistä, se vaikuttaa kissaan jokalailla positiivisesti :) Meillä Penni lihoi nappula-aikaan jonkin verran, ja paino lähti laskuun heti raakaan siirryttäessä. Kissa myös piristyy silminnähden, ja itsellekin tulee hyvä mieli, kun tietää, että tarjoaa kissalle laadukasta ruokaa, sellaista, mitä se pystyy kunnolla hyödyntämäänkin. :) Jo pienikin muutos auttaa, eli kokonaan ei tarvitse heti ruokintatapoja vaihtaa :)
   Eikä toisaalta välttämättä kannatakaan, meilläkin ollaan siirtyilty pikkuhiljaa, koska asiassa on paljon selvittelemistä ja sisäistämistä, ettei vahingossa saa aikaan ravintoainevajetta esim kalkin kohdalla. :)

   Poista
 2. Minkälaisia päiväannoksia näistä mainioista raaka-aineista kisullesi kokoat? :)

  VastaaPoista