sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Kissanruoho

Meillä on ollut jo jonkin aikaa kissanruohon kasvatus vähän huonolla mallilla, syystä laiska mami ei ole jaksanut laittaa kasvamaan. Hommahan on siis huippuvaikea, ei missään nimessä enintään kolmen minuutin askare, joka hoituu ilman vihreää peukaloakin. Tässäkin kohtaa päästään taas sananparteen 'Suutarin lapsella ei ole kenkiä', sillä kuinkas muutenkaan, allekirjoittanut on puutarhuri, eikä saa yhtä kissanruohoa alulle... :)

Nyt kuitenkin nappasin taas itseäni niskasta kiinni, ja ajattelin tuon meidän pikkuvesselin opettaa ennemmin roholle, kuin huonekasvien nakertajaksi. Tietysti myrkyttömien sellaisten, jos vahinko kuitenkin pääsee käymään.
Penni se rakastaakin ruohoa, ja syö sitä kuin mikäkin jänis, sinne katoaa koko korsi pikku puputtajan suuhun alta aikayksikön.

Ei hitsi kun on komponenttejakin niin paljon.. Pääraaka-ainekin puuttuu kuvasta.

Otetaan
-ruukku, joko muoviruukku tai saviruukku, tai vaikka lautasellakin voi ruohoa kasvattaa
-multaa, kukkamultaa tai kestomultaa tai taimimultaa tai kylvömultakin käy, tässä ei ole niin nöpönuukaa
-kastelukannu, lasi tai jokin muu kasteluväline. Itse en niin suihkepullosta perusta, sillä ei sillä mikään kastu
-elmukelmua tai läpinäkyvä muovipussi
-sekä se tärkein eli

Siemenet.
Näppärimmät tietävätkin, mitä sitten tehdään, mutta aloitteville multasormille seuraavana ohjeistus kylvötyön kulusta:

-Täytä valitsemasi ruukku mullalla niin, että yläreunaan jää noin sentti kasteluvaraa. Muista tiivistää multa kevyesti, ettei sitä kastelun jälkeen olekin vain puoli ruukkua.
-Ripottele pinnalle reilusti siemeniä, ja lisää niiden päälle ihan ohut kerros multaa. Näin siemenet eivät heti lähde karkuun kastelun yhteydessä.
-Laita elmukelmu tai muovipussi ruukun päälle, höllästi, niin että ilma pääsee vaihtumaan. Kukaan ei halua homekasvustoa vehreän ruohon sijaan. Aseta ruukku lämpöiseen ja valoisaan paikkaan.

Laita siemeniä reilusti, niin saat tuuhean ruohon.
Patterin äärellä on hyvä olla.
Päivän parin päästä ruoho on jo yleensä noussut oraalle, ja voit poistaa kelmun, ettei homevahinkoja pääse syntymään. Pidä multa tasaisen kosteana, muttei kuitenkaan soisen märkänä. 
Ruoho kasvaa todella nopeasti, ja voit alle viikossa tarjota sitä kissalle maisteltavaksi. 
Kastele ruohoa, mutta lannoittaa sitä ei tarvitse, mullassa kyllä riittää ravintoa siksi aikaa, kun sitä tarvitaan. Laita uusi ruoho alulle, kun vanha alkaa näyttää kulahtaneelle, niin kissallasi on tuoretta ruohoa jatkuvasti saatavilla.Jaa miksikö ruohoa pitäisi kissalle kasvattaa? 

Ei se aivan välttämätöntä olekaan, ainakin itse olen huomannut, että nyt raakaruokaillessa kanan osittain sulamatta jäänyt luuaines tuo suolistoon joutuneen karvan todella hyvin mukanaan ulos. Mutta kissa, joka ei syö luita, tarvitsee ruohoa juurikin tuohon samaan hommaan, suoliston puhdistamiseen.
Kissa syö ruohoa luonnostaan, ja heikosti sulavana kuituna ruoho tuo suolistoon kertyneitä epäpuhtauksia muassaan ulos kissan elimistöstä. Moni kissa syö myös ruohoa ennen vatsaan kerääntyneen karvapallon oksentamista.
Päätelmänä: kissa syö ruohoa helpottaakseen omaa oloaan.
Ruohossa on toki myös folaattia (synteettinen muoto foolihappo, B9-vitamiini), joka on tärkeä osa punasolunmuodostuksessa. Folaattia kissa saa ravinnostaan myös maksasta sekä munankeltuaisesta.

Kissat myös syövät ruohoa mieluummin, kuin huonekasveja, joten kasvattamalla ruohoa kissallesi säästyt myös siltä mielipahalta, joka tulee kissan riivittyä perintöpalmusi lehdet riekaleiksi...

Pennin mielestä multa on hurrrrjan hauskaa... Varsinkin jos kesällä saa kaivaa parvekkeella mullat ulos ruukuista ja kylpeä siinä sotkussa..

Tämä kotosalla kasvatettava kissanruohohan ei varsinaisesti ole ruohoa, vaan useimmiten joko ohraa, kauraa tai vehnää. 'Kissanruohon' siemeniä voi ostaa suurimmasta osasta lemmikkitarvikeliikkeitä, ja saatavilla on myös valmiita ruohonkasvatussettejä, joissa on astiassa valmiina kasvualusta (vermikuliittia, perliittiä jne) ja simenet. Nämä toimivat lisää vain vesi -periaatteella. Itse tykkään kuitenkin kylvää siemenet multaan, sillä se on juurille tukevampi alusta, eivätkä oraat kissan niitä nyhtäessä aina irtoa, vaan saavat jäädä jatkamaan kasvuaan.
Siementen ja istutussettien hinta liikkuu alle eurosta muutamaan euroon. Onpa CatIt-sarjassakin oma ruohonkasvatuskuppinsa, mutta siihen saakin sitten laittaa ainakin nollan kakkosen perään. Itse olen tykännyt näistä Nelsonin siemenistä, jotka Stockalla maksavat 0,70€ (Plantagenissa samat maksoivat yli euron) ja riitävät kahteen kylvökseen. 

Jos haluaa päästä ihan hirmu helpolla, niin joissain kaupoissa myydään elintarvikeosastolla vehnänorasta valmiiksi kasvatettuna.

! Älä pihistä viljansiemeniä maanviljelijäystävältäsi, ellet ole varma, etteivät siemenet ole käsiteltyjä. Viljansiemenet saatetaan peitata tai käsitellä muilla tavoin tuholaisia ja homeita vastaan, ja nuo käsittelyaineet eivät ole kissalle turvallisia. Pysyttele siis turvallisilla vesillä ja hanki siemenesi eläinkaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti