perjantai 22. marraskuuta 2013

Turvamerkintä

Mikä mikrosiru?


Aiemmin käytössä olleen tunnistetatuoinnin sijaan on jo jonkin aikaan käytetty turvasirua lemmikin tunnistemerkinnän välineenä. Turvamerkinnässä käytettävä siru on pieni, noin 2mm halkaisijaltaan oleva noin sentin mittainen lasi- tai muovikuorellinen kapseli. Useiden sirujen pintamateriaali edesauttaa sirun paikoillaan pysymistä niin, että keho kasvattaa sidekudoksen kapselin ympärille. Jokaiseen siruun on tallennettu erilainen 15 numeron sarja eläimen yksilöimistä varten. Joihinkin sirutyyppeihin (esim. Lifechip Thermo) on lisätty lämpömittari ruuminlämmön nopeaa mittaamista varten.
Siruttamalla voidaan merkitä kissojen ja koirien lisäksi myös muita lemmikki- ja tuotantoeläimiä.


Sirutus käytännössä


Siru asetetaan parimillisellä neulalla useimmiten joko kissan korvan taakse tai selkänahan alle. Sirutus on lähestulkoon kivuton, hyvin nopeasti suoritettu, rokotuksenomainen toimenpide. Siru ei haittaa kissaa jatkossa millään lailla.
Sirun asentamisen jälkeen sirun toiminta testataan lukemalla siru sirunlukijalla. Lukijan näytölle ilmestyy siruun ladattu numero, jonka tulee olla sama kuin rekisteriin ilmoitettava numerosarja.
Useimmiten eläinlääkäri ilmoittaa sirun Kissaliiton ylläpitämään rekisteriin, johon rotukissojen lisäksi voidaan nykyään rekisteröidä myös kotikissat. Olen kuullut tapauksista, joissa omistajan on itse pitänyt ilmoittaa kissa rekisteriin, joten asian kanssa kannattaa olla tarkkana. Rekisteröimätön siru on käytännössä olematon siru.

Vanhaa tatuointimerkintää paremman turvamerkintäkeinon sirutuksesta tekee se, että siru on ikuinen. Samoin kuin ihmisille tehdyt tatuoinnit, myös lemmikkien tunnistetatuoinnit haalistuvat ja saattavat ajan saatossa menettää muotonsa niin, että numeroista tulee peräti lukukelvottomia. Sirutus on myös nopeampi ja kivuttomampi menetelmä, kuin tunnistetatuoinnin teko.


Miksi turvamerkintä?


Turvamerkintä on nimensä mukaan eläimen turvaksi suoritettu toimenpide. Turvamerkityn ja sirurekisteriin ilmoitetun eläimen omistaja pystytään selvittämään sirunumeron perusteella. Esimerkiksi karkuteille joutunut tai vapaana ollessaan kiinni otettu kissa pystytään palauttamaan omistajalleen, mikäli sen nahan alta siru löytyy. Sirun lukemiseen tarkoitettu laite löytyy useimmista eläinlääkäreistä sekä eläinsuojista.
Sirun laitto rokotuksen tai muun toimenpiteen yhteydessä tulee edulliseksi, joten siru on myös halpa vakuutus lemmin löytymiselle.


Huomioitavaa


Muista päivittää yhteystietosi sirurekisteriin aina, kun muutat tai vaihdat puhelinnumeroa. Kadonnut lemmikki löytää nopeiten tiensä kotiin, kun sirun tiedot ovat ajantasaiset. 
Myös lemmikin vaihtaessa kotia on tärkeä ilmoittaa sirun olemassaolosta uusille omistajille, jotta omistajatiedot voidaan päivittää. Sirutustodistus vaihtaa tietysti myös omistajaa, jotta uusilla omistajilla on tieto lemmikkinsä sirunumerosta.

Suomen Kissaliiton rekisterin lisäksi sirutiedot voi ilmoittaa myös esimerkiksi maksullisen Turvasiru-verkkopalveluun. Palvelusta voi hakea lemmikkiä sirutietojen perusteella vuorokauden ympäri, kuka tahansa. Osa eläinklinikoista kuuluu niinikään vuorokauden ympäri auki olevan Siruhaku-palvelun piiriin, ja niissä tehtyjen sirutusten tiedot ovat kysesen palvelun kautta haettavissa.
Kissaliiton rekisteriin ei ole ympärivuorokautista pääsyä, vaan sieltä sirunumeroa täytyy tiedustella puhelimitse. 

Joitakin mikrosirurekistereitä:


Auta karannutta, kiinni otettua tai varastettua lemmikkiäsi löytämään kotiin, hanki sille turvamerkintä viimeistään seuraavan rutiinitarkastuksen yhteydessä. :)

1 kommentti:

  1. Aivan. Monikaan ei hoksaa, että omille teille lähteneen kissan kodin löytää helpoiten juuri sirusta.
    -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

    VastaaPoista