sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Teksteistäni ja ajatuksistani

Koska äskettäinen postaukseni oli taas markettiruokavastainen, haluaisin tehdä pari asiaa selväksi.

En halua tässä blogissa tai muutoinkaan pahoittaa markettiruoalla tai esim Royal Caninilla tms kissojaan ruokkivia lukijoita, enkä varsinkaan haukkua teitä tai valintojanne. Sen sijaan tavoitteeni on herättää ajatuksia ja kiinnostusta kissan ruokintaa kohtaan, sillä kaikki mitä kissanruokana markkinoidaan, ei oikeasti ole lihansyöjälle soveltuvaa ravintoa.

Olen itsekin ruokkinut Penniä Royal Caninilla ja Hill'sillä noin puolen vuoden ajan, jonka jälkeen vasta havahduin siihen, että eivät nuo 30-40% lihaa sisältävät kuivanappulat ole sitä ravintoa, jota kissan kuuluu syödä, tai mitä haluan kissalleni syöttää.

Innoituksen kissan ravitsemukseen tutustumiseen sain Ziwi Peakin maahantuojalta, jonka kanssa erään kerran töissä keskustelin. Tuon päivän jälkeen olen eri lähteistä lukenut, painanut mieleen ja eri vihkoihin koonnut tietoa siitä, miten kissan kroppa toimii, ja mitä sille sen perusteella kannattaisi syöttää. Pian aloin tekemään muutosta ruokavaliossa, joka koostuukin tänä päivänä suurimmaksi osaksi raa'asta lihasta ja elimistä sekä lemmikkieläinliikkiden laadukkaimmista täys- ja täydennysravinnoista.

Monet kissojen sairaudet saavat kimmokkeen heikkolaatuisesta ravinnosta, joka aiheuttaa erinäisiä ongelmia virtsatievaivoista diabetekseen. Myös ylipaino on monen kissan ongelma, ja niin meinasi meidän Pennillekin käydä, myönnän.
Penni lihoi kastraation jälkeen nopeasti, silloin ruokana oli RC Sterilized ja Hill's Young Adult Sterilized Cat -kuivanaput sekä Hill'sin pussukat. Painavimmillaan Penni oli hiukan yli 6-kiloinen, ja maha alkoi jo vähän roikkua, ja kylkiluitakin sai tunnustella vähän paremmin ne tunteakseen.
Vaihdettuani raakaruokinnalle laihtuminen alkoi nopeasti, kissa virkistyi ja ulosteen määrä väheni, ja haju poistui lähestulkoon kokonaan. Nykyään Penni painaa 5,5kg ja kylkiluut tuntuvat mukavasti, ongelmitta.

Moni markettiruokkija puolustautuu sillä, että 'saan syöttää kissalleen ihan mitä lystää, olkaa te jeesustelijat hiljaa, kissanikin on ihan terve'.
Moni kissa voi eittämättä elää vaikka 20-vuotiaaksi pelkällä Latzilla, koskaan sen kummemmin sairastamatta, mutta miksi ottaa ylimääräinen riski, jos sen voi oikeanlaisen ruokinnan avustuksella eliminoida. Täyttä muutosta ruokintaan ei heti tarvitse tehdä, vaan pienikin askel parempaan voi olla kissan terveyden kannalta suuri, jopa hengenpelastava muutos.
Itse koen tarpeelliseksi tehdä kissojeni hyvinvoinnin vuoksi sen, minkä vain kykenen, sillä sisäkissoina Penni ja Morris eivät voi vaikuttaa omaan ravinnonsaantiinsa, ja siihen, mitä niille tarjoiltu ravinto niiden elimistössä voi saada aikaan.

Ymmärrykseni lopahtaa siinä kohtaa, kun parannusta ravinnontarjonnassa ei haluta oman viitsimisen vuoksi tehdä, vaikka se muutoin olisi mahdolista, ja ravitsemukselliset asiat olisi ymmärretty.
'Kaikki kuolee joskus' -ajatustapa on mielestäni myös yksi niistä kammottavimmista, enkä toivosi sitä missään yhteydessä milloinkaan kuulevani, sillä se väheksyy elämän arvoa hirveällä tavalla, aivan kuin rakkaittemme elämällä ei olisi mitään merkitystä.

Mielestäni lemmikkiemme elämän laadun parantaminen ja niiden eliniän pidentäminen (ei missään tapauksessa kärsivän eläimen kohdalla) on vähintä, mitä voimme tarjota vastineeksi niiden antamasta rakkaudesta ja luottamuksesta. Haluan tehdä kaikkeni, jotta kissani saisivat elää hyvän ja terveen elämän, osana rakastavaa perhettä.


<3 : Sofia

6 kommenttia:

 1. Aivan, hyvä postaus. Hiirihän se kissan ruoka, joten hiirtä kun jäljittelee niin aika hyvältä jo alkaa näyttää :).
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sillä hiiren mallilla on hankala mennä metsään :D

   Poista
 2. Totta! On ihan hullua, että viljaa täynnä olevia markettikissanruokia on edes laillista markkinoida hyvänä kissanruokana. Itsekin luulin viime kevääseen asti, että tottakai niitä pitää syöttää ja ne ovat hyviä kissalle, ei kai niitä muuten niin mainostettaisi ja markettivalikoima olisi niin suuri. Sitten kun alettiin meille tulevaa kissanpentua odottaa, aloin lueskella netistä juttuja kissanhoidosta ja hämmennys oli suuri. Tästä pitäisi kyllä keskustella ihan suureen ääneen niin, että kaikki tulisivat asiasta tietoisiksi.

  Osaatko muuten arvioida Latzin As Good As It Looks-ruokien "hyvyyttä"? Me toistaiseksi syötetään kisullemme märkäruokana niitä, ne kun taitavat olla markettien ainoita viljattomia pussimärkäruokia. Sen rinnalla syödään raakaa lihaa ja Applawsin raksuja. Sokerihan tuossa ainakin on huono juttu, mutta miten muuten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa Latzissa näyttää olevan kanssa tuo sama homma kasviproteiinin kanssa ,eli lihaproteiinia on yritetty sillä korvata, vaikka aminohappokoostumukseltaan tuo kasviprotsku ei kissalle ole riittävää.
   Teillä on kuitenkin suhtkoht laadukkaat raksut käytössä, ja kun ravinnon osana on myös raaka liha, ei puhuta samanlaisisa ongelmista kuin pelkkää markettiruokaa syötettäessä. Ajatus on selvästi myös hallussa, joten en olisi hurjan huolissani. :) Toki jos haluaa nuo pussukat jättää pois, niin meillä on noista natures:menun 'mousseista' tykätty tosi paljon, niissä raaka-aineena on lihan lisäksi vain nuo ravitsemukselliset lisäaineet, vitamiinit, mineraalit jne.

   Nää kissanruokien nimetkin paljastaa totuuden: Esim 'sisältää kanaa' tai 'with chicken' tarkoittaa sitä, että kanaa on yli 3%, mutta alle 25%. :)

   Poista
 3. Tuo "kaikki kuolee joskus" -ajattelu on jopa kuvottavaa. Tottahan se piru on, mutta eliniän pidentämisen lisäksi hyvä ruoka myös tosiaan parantaa kissan (ja ihmisen!) elämänlaatua. Samoin mieluummin ennaltaehkäisen läheisteni (ja omaa) kuolemaa ja terveyshaittoja ennemmin kuin hoidan niitä myöhemmin - tai no, miten kuolemaa edes voi hoitaa myöhemmin? Viitsimättömyyden voi hyväksyä vain henkilöön itseensä vaikuttavien asioiden kohdalla, mutta kun sellainen vaikuttaa "holhottaviin", kuten lemmikkeihin tai lapsiin, on mielestäni syytä ryhdistäytyä.

  Olet muuten ihailtavan neutraali, miun kärkevyyteni tekee näiden tekstien kirjoittamisen mahdottomaksi! Mutta ehkä meitä molempia tarvitaan... :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, olen joutuut työni puolesta etsimään itsesäni vähemmän hyökkäävän puolen, ja koitan sitä nyt soveltaa myös täällä, etten nyt ihan oikeasti vaikuttaisi hyppivän kenenkään nenille.. :D
   Vaikka sellainen saatan siviilissä välillä ollakin. :D

   Poista