maanantai 20. heinäkuuta 2015

Vesiterapia

Kuten aiemmin olen maininnut, käymme Ruutin kanssa vesiterapiassa leikkauksen jälkihoitona. Halusin koota vielä tämän mainion kuntoutusmuodon kuvauksen ja hyödyt yksiin.

Ei ollu niin kivaa tällä kertaa, piti vähän houkutella.

Vesiterapiaa käytetään laaja-alaisesti eri vaivojen ja tilojen hoitoon:
 • Leikkauspotilaille levon jälkeisen lihaskunnon kehittämiseen
 • Kevyellä liikunnalla olevien, kuten nivelvaivaisten koirien, lihaskunnon ylläpitoon
 • Nivelille rankkaa urheilua harrastavien koirien, kuten agilitykoirien lihaksiston nivelystävälliseen ylläpitoon
 • Ylipainoisille koirille nivelystävällisenä liikuntamuotona laihdutuksessa

Vesiterapian vaikutusperiaate
 • Vesiterapia on joka tavalla nivelystävällinen liikuntamuoto, ja hallitun liikkeen (käynti, ravi, ei niveltä vääntävää räpiköimistä) vuoksi vapaata uintia turvallisempi vaihtoehto nivelvaivoista kärsivälle. Veden noste aiheuttaa sen, että kroppa kevenee ja aiheuttaa siten vähemmän painetta raajojen niveliin. Vesiterapiatankissa veden korkeutta säätelemällä saadaan sopiva kahluuallas kaiken kokoisille koirille.
 • Veden aiheuttama paine voi lievittää nivelkipuja, jokainen meistä on varmasti painanut kolauttamaansa kohtaa ja huomannut sen vähentävän kivuntunnetta. Samasta syystä laastarin laitto haavaan helpottaa tuskaa samantien. 
 • Vedessä hengittäminen on raskaampaa kuin kuivalla maalla, joten myös hengityselimistön kunto nousee vesiterapian ansiosta. Terapialla on hyviä vaikutuksia myös verenkiertoelimistöön -> vesiharjoittelulla yleiskunto kohenee.
 • Lihaskuntoa kohennettaessa veden tuoma vastus luo lihaksille lisätyötä, ja ne saavat nivelystävällisesti parempaa treeniä, kuin normaalissa lenkkeilyssä. Lihaksiston tehtäviin kehon liikuttamisen lisäksi kuuluu luuston ja nivelistön tukeminen. Tästä syystä lihaskunnon ylläpito on tärkeä osa nivelvaivoista kärsivälle, joskin myös terveelle koiralle ennaltaehkäisevästi.
 • Vedessä maton liikkuessa tasapainon pitämiseen vaaditaan joka raajan yhteistyötä, sillä saadaan myös ontuvat ''unohtuneet'' raajat uudelleen käyttöön. Vedessä ei niin vain loikitakaan kolmella jalalla!
 • Joissakin terapia-altaissa maton kaltevuuta voi säädellä, jolloin ylämäkiharjoittelulla saadaan vähennettyä eturaajojen työtä ja lisättyä vastusta takaosastolle jalkoihin ja alaselkään.
Suojaton kyynär tuettuna veden alla. Myös täyttynyt vasen polvi saa tukea veden hydrostaattisesta paineesta. Veden korkeus on normaalisti hiukan korkeammalla olan tasalla, mutta nyt sitä laskettiin koska Ruuti rupesi uimariksi.

Ei ole olemassa tiettyä aikaa, joka vesiterapiatankissa vietetään per koira, vaan liikunnan määrä suhteutetaan yksilön tarpeeseen, kuntoon ja kehitykseen. Meillä on pulikoitu 5, 15 ja 10 minuuttia, ensimmäinen kerta meni totutellessa, toinen kävellessä, ja viimeisellä kerralla aikaa jouduttiin vähentämään, koska polveen on kolauksen seurauksena kertynyt nestettä. Koiraa tarkkaillaan koko suorituksen ajan, ja harjoitus voidaan keskeyttää 'ennen aikojaan' jos tarve vaatii.
Ennen jokaista hoitokertaa meiltä on kysytty oliko koira terapian jälkeen kovin väsynyt tai kipeä, sillä tavoin kartoitetaan lähtökohtia harjoituksen kestolle.  

Vaikka emme kuukauden kestäneiden juoksuvuotojen takia päässeetkään optimaalisesti heti tikkien poiston jälkeen vähintään viiden kerran jaksolle vesiterapiaan, on tästä varmasti apua. Ruuti on esim löytänyt kadonneen leikatun etujalkansa uudelleen, kun sitä on pitänyt vedessä käyttää. Jalan riiputus ilmassa on jäänyt ns lihasmuistiin, ja pitkään huomasi, että lenkillä jalka välillä unohtui matkasta, ja jäi laahaamaan perään esim haistellessa. Nyt kaikki neljä jalkaa ovat jatkuvassa käytössä. Jatkan luultavasti vesiterapiaa vielä toisella viiden kerran kortilla, sillä Ruutin lihaskunto on pitkästä sairaslomasta johtuen huono. Kasvavalla koiralla tapahtuu kropassa koko ajan, ja murheekseni viimeisimmässä rönkassa huomattiin nyt matalaksi jäänyt väljä oikea lonkka. Kävimme viikko sitten ontumatutkimuksessa sekä etupään uusineen että takapäätä vaivanneen ontuman vuoksi. Takaosaston ongelma oli onneksi nesteellä kolauksen seurauksena täytynyt vasen polvi. Lonkkaniveleen kehittyvän nivelrikon ehkäisemiseksi takajalkojen lihaksiston ylläpito on tärkeää. Mitä paremmat lihakset, sen vähemmän nivel rasittuu. Menemme myös dobon alkeiskurssille elokuun lopulla, mutta siitä lisää sitten ;)

Hyi ku oli märkää mut kieli sanoo lav juu :)
Päivän sana: nivelystävällinen

2 kommenttia:

 1. Voi pientä :( Onneksi on kuitenkin monenlaisia mahdollisuuksia hoitoon ja kuntoutukseen :)

  VastaaPoista
 2. Superhyvä, että eläimillekin järjestetään tuollaista hoitomuotoa ja että siitä on ollut Ruutille apua! :) Kovasti voimia jalkavaivojen kanssa, toivottavasti pian alkaa näyttää valoisammalta! :)

  VastaaPoista