lauantai 19. syyskuuta 2015

Kyynärnivelen kasvuhäiriöt, Osa 1: Kyynärnivelen inkongruenssi

Liibalaaban lisäksi koottua asiaa. Aloitetaanpa tästä minulle hyvin läheisestä ongelmasta:

Kyynärnivelen inkongruenssi

Kyynärvarren luut


Kyynärnivelen kasvuhäiriön yksi esiintymistapa on nivelen inkongruenssi. Inkongruentissa kyynärnivelessä nivelpintoihin jakautuu epätasainen rasitus, sillä kyynär- ja värttinäluu kasvavat eri tahtiin. Kasvu on saattanut häiriintyä esimerkiksi voimakkaan kolauksen tai geneettisten tekijöiden vuoksi. Yleensä kyynärluu kasvaa värttinäluuta hitaammin, mutta myös kasvussa hidastelevia värttinäluita tavataan. 

Kun luu jää kasvussa kumppaniaan jälkeen, syntyy useimmiten ontumana ilmenevä nivelen toispuoleinen rasitus: nivel jää toisesta reunastaan avoimemmaksi, ja toisella puolen nivelpinnat alkavat hankaamaan toisiaan vasten. Mikäli tilaa ei korjata, voi niveleen syntyä irtopalanmuodostusta ja väistämätön nivelrikko. Nivelrikko on käytännössä korjaamaton vaiva, joten sen syntyyn kannattaa puuttua heti, kun ongelmia havaitaan. 

Kyynärnivelen inkongruenssi hoidetaan luukirurgisella operaatiolla, jossa kyynärluu vapautetaan pinteestään luun katkaisulla. Katkaisu tapahtuu viistottain, jotta katkaistun luun päät pääsevät liikkumaan, mutta pysyvät samassa linjassa. Jos luu katkaistaisiin suoraan, olisi epätodennäköistä, että luun päät pysyisivät suorassa linjassa toisiaan vasten. Heti, kun luu on katkaistu,  palautuvat nivelpinnat oikeille tasoilleen. 
Leikkauksen jälkeen koira saa noin viikon mittaisen vahvan kipulääkekuurin, hieman pidemmän tulehduskipulääkekuurin, sekä antibiootit, jotta haava ei pääse tulehtumaan. Kotona haavan nuoleminen estetään joko kaulurin tai hihan avulla.

Värttinäluut kantavat kyynärluita suuremman osan etujaloille tulevasta painosta, joten katkaisuhoidon jälkeen operoitu jäsen palautuu nopeasti käyttöön, jo noin viikossa. Hoidon jälkeen vapaata liikuntaa joutuu rajoittamaan, mutta hihnalenkit koiran oman jaksamisen mukaan sallitaan, joskin kolmella jalalla kulkeminen on huomattavan raskasta tottumattomalle koiralle, ja jo viiden minuutin pissalenkki voi olla liian raskas. 

Kuntoutus aloitetaan heti tikkien poiston jälkeen, noin puolentoista viikon kuluttua leikkauksesta. Nopea kuntoutus on lihaksiston säilymisen kannalta tärkeä aloittaa mahdollisimman nopeasti, kun keho sen sallii. Kuntoutuksena käytetään kotona tehtävien harjoituksien, kuten ylämäkikävelyn ja ylämäen siksak-nousun lisäksi vesiterapiaa. Lihaksiston huolto ja lihaskunnon ylläpito ovat ensiarvoisen tärkeitä nivelvaivojen hoidossa ja niiden ehkäisyssä. 
Parhaassa tapauksessa koira on ontumaton jo noin kuukauden kuluttua leikkauksesta. Joillakin yksilöillä täydelliseen paranemiseen voi kuitenkin mennä jopa useita kuukausia. 

Kerran nivelvaivainen on käytännössä aina nivelvaivainen, ja se tulee ottaa huomioon jatkossakin. Nivellisäravinteet, kuten glukosamiini, C-vitamiini ja Omega-3 kannattaa pitää ruokinnassa mukana. Koiran paino tulee myös pitää normaalina, ennemmin hiukan hoikkana kuin vähääkään pullukkana, sillä liikapaino luo turhaa rasitusta nivelille.  
2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ja selkeä kirjoitus! :) On kyllä viheliäinen kasvuhäiriö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta onneksi korjattavissa, kun riittävän ajoissa havaitaan :)

      Poista