maanantai 1. kesäkuuta 2015

Iso tyttö, isot vaivat


Paljon on aikaa vierähtänyt, ja paljon on myös tapahtunut. Meidän neiti on pari viikkoa vajaa kahdeksan kuukautta vanha, kyynäräoperoitu esiteinirottweiler, joka on totaalisesti kissan tassun alla. Pennin nimittäin. Morriksen kanssa ollaan jo ihan kavereita. 
Pikkutytölle painoa on tähän hetkeen kertynyt 34 kiloa ja säkä on siinä 55 cm huitteilla. Selkämitta lähentelee kuuttakymmentä. Ennen kuin uppoudutaan syvällisemmin kyynärvaivojen ihmeelliseen maailmaan, ilmoitan täten että minähän en koskaan mene instagramiin, paitsi nyt. Sekä ihan itsenäni että elukoina, joista elukat löytyvät käyttäjänimellä gunpowdergirl_n_thepurringboys. Rohkenen väittää, että siellä päässä ollaan aktiivisempia, kuin tässä päässä, syystä aikapula.

Reippaana leikkauspäivän iltana.

Ruuti siis kärsi kyynärnivelen kasvuhäiriöstä, mikä on hyvin tyypillinen vaiva kookkailla, raskailla roduilla. Kasvuhäiriö voi ilmetä monena erilaisena vaivana irtopalasta tiesmihin, meillä vaivana oli kyynärnivelen inkongruenssi. Inkongruenssissa värtinäluu kasvaa kyynärluuta nopeammin, mikä aiheuttaa niveleen epätasaisen paineen ja sitä kautta ontuman. Meillä ontuma oli hyvin selvä, joskin Ruuti oli koko ajan reipas oma itsensä, vain ontuma kertoi jalan kivusta. 
Sitten hurjiin juttuihin. Ruutin tapauksessa inkongruenssi oli lievä ja näkyi röntgenissä kyynärnivelen toispuoleisena ahtautena. Vaiva varmistettiin kurkkaamalla niveleen, johon ei onneksi ollut vielä muodostunut nivelrikkoa. Kun vaiva oli luettu todeksi niin kyynärluu vapautettiin pintestään katkaisemalla se keskeltä vinottain poikki. Kyllä vain. Eikä sitten muuta kuin kipupiikki, kipulaastari, opioideja ja antibiootin kylkeen vielä tulehduskipulääke. Kipulaastari oli paikoillaan 3 päivää, Tramalia meni 4 päivää ja viidennen päivän aamu. Tulehduskipulääke jatkuu yhä, ja antibioottikuuri kesti 10 päivää. Maha oli sekaisin kaksi viikkoa mutta se siitä (mhb tai piimä.. ei vaikutusta).
Leikkauksesta on nyt reilu 2 viikkoa ja parin viikon kuluttua jalan pitäisi olla ontumaton. Jos ei ole, niin uudelleen kuville katsastamaan, onko sinne tullut tämän lystin päälle vielä irtopalakin.. Se voi nimittäin vielä näin jälkikäteen sinne kehittyä.

Kaikessa tässä hyvää on ollut se, että Ruuti ei ole ollut kipeä koira kuin viidennen päivän aamuna, jolloin annoinkin vielä yhden ekstrakipulääkkeen. Myös pääkoppa on hänellä kestänyt suhteellisen hyvin kaikkea tätä lepoa ja tylsyyttä. Niinkin hyvin, ettei hihan lisäksi edes kotoa poissa ollessa ole tarvinnut laittaa tötteröä päähän hihan ja haavan repimisen estämiseksi. 
(Myös vakuutus on ollut ihan ykkösjuttu, olisin konkurssissa jos sitä ei olisi, vaikka tämä onkin vaiva halvemmasta päästä jos vertaa esim. ristisideleikkauksiin..)

''Karhunpoika sairastaa, häntä hellikäämme...'' :) Just ja just mahutaa ku molemmat oikein pinnistää :)
Koska Ruuti on ollut pipi jo pitempään, ollaan jääty paitsi kaikesta hauskasta kuten hausta, jäljestä ja tottiksesta. Varsinkin metsälajit harmittaa, ja silloin kun niihin olisi päässyt neidin ollessa vauva, oli työvuorot esteenä. No, ehkä vielä tänä kesänä. Metsään saadaan kuntoutusaikataulun mukaan mennä jo tällä viikolla (vk nro 2 alkaa keskiviikkona). Alla viikko-ohjelma tikkien poiston jälkeen.

''Olkavarren ja rintalihasten hierontaa ennen liikuntaa koko aikana

1. viikko: 15 min rauhallista kävelyä aamulla ja 15 min illalla
2. viikko: 20 min kuten edellä, voi käydä rauhallisella metsäkävelyllä
3. viikko: 25 min kuten edellä, lyhyitä ylämäkijaksoja suoraan ylöspäin (asutaan mäen päällä)
4. viikko: 25 min kuten edellä, ylämäkiharjoittelua sik-sak -muodossa''

Torstaina mennään ekaa kertaa vesiprunniin pärskyttelemään, oikeammin hakemaan lihaksiin voimaa ja askellukseen liikerataa vesijuoksumatolla niveltä kuitenkaan rasittamatta. Vasen jalka on selvästi oikeaa heikompi, ja niveliä tukeakseen on lihaksiston oltava kunnossa.

Saas nährä kuin täs käy. Kaikki kuitenkin yritetään tuon ilopillerin kuntoon saattamiseksi. 


Oon tilaillu tänään Ifolorilta ties mitä kuvia ja pitipä niihin tällasia itkuvärssyjäkin netistä ettiä.
Kuvassa Ruuti on 19-viikkonen nassikka Kuhankuonolla koiravaeltelemassa ennen näitten vaivojen alkua.
Aikaa on maaliskuulta noin viistoista kiloa :) 

4 kommenttia:

 1. toipumista ruudille terveisin Kasper ja Mini (kissat) Lappeenrannasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, eiköhän tämä tästä, päivä päivältä parempaan :) Terkkuja sinne kehrääjille toivoo meidän kolme karvakorvaa :)

   Poista
 2. Kysyisin että mikä vakuutus yhtiö sulla on? Ku meillä sama homma edessä ja jänskättää korvaako vakuutus, meillä lähitapiola

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. If. Ainakaan Pohjola ei ois korvannut. Yleisesti Lähi-Tapiolasta on hirveen hyvää vaan kuullu, ja iiiiiso plussa toi suoraveloitus :)

   Mäpä annan pikku neuvon ja se on ehdottoman hyvä lihaskunnon huolto ja mahdollisimman paljon vesiterapiaa leikkauksen jälkeen. Meillä ei pystytty pitkien juoksujen takia tankkeilemaan riittävästi heti alkuun ja -oman järkeilyn perusteella- se vaikutti epäedullisesti, ontumattomuuden saavuttamisessa, aiheutti lihaskunnon heikentymistä entisestään ja sitä kautta ärsytti lonkkia (jotka on siis löysähköt). Kun lihaskunto saatiin lopulta kuntoon niin vaivat helpotti heti, ja nyt viiletetään ku viimeistä päivää vailla huolia :)

   Millanen koira sulla on ja paljonko on ikää?
   Tsemppiä koetukseen mut eiköhän sekin kuntoon tule :)

   Poista