keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Aa-aa-ankka

Kun ankka maksaa 9,99€ 2,4kg, on tämäkin tyttö valmis rientämään oikopäätä Lidliin, vaikka muuten suhtaudunkin liikkeeseen samoin, kuin perheenisä ko. ketjun mainonnassa..

Joka tapauksessa, ankan kävin ostamassa. Kilohinta pakasteankalle oli huimat 4,16€. Karu totuus on kuitenkin se, että puolet ankasta on minulle hukkatavaraa, näihin kuluvat sekä ranka että nahka. Todellinen kilohinta käyttökelpoiselle osalle oli noin 9,4€. Lihamyllyä apuna käyttämällä ja suurimmat luut ja rangan jauhamalla hinta pysyisi todellisuudessakin varsin alhaisena.

Ankka-paran sisään oli ilokseni sullottu sen -tai jonkun toisen ankan- elimet: sydän, maksa, kivipiira sekä ei-elin kaula.

Tämä ankka ei ole kädetön, vaan jalaton.. Kissat nakerteli nilkat makupaloiksi :)

Tarvitaan: kulho, vaaka, lusikka, muki pussin tueksi sekä tietysti pakastepusseja. Muuton jäljiltä Minigripit ovat kateissa, joten Pirkan 1-litraiset ajavat nyt asiaa.
Elimet: ylhäällä vasemmalla sydän, vieressään kivipiira. Keskellä maksa, lopuksi kaula; pervot, älkää vaivautuko :)


Makupaloina popsittiin sydän ja puoli maksaa, toinen puoli päätyi mukaan pataan. 

En ole ikinä kieltänyt kissoilta pöydälle kiipeämistä ja kulhosta syömistä, kun on ollut kyse heidän omista sapuskoistaan. Ihmisten ruoka ei kissoja kiinnosta ja vieraatkin saavat kaffetella rauhassa ilman karvaisen väen kiinnostusta. 

Olin yllättynyt ankan sydämen pienuudesta, se ei paljoa broiskun sydäntä isompi ollut. Kivipiiralla taas oli kokoa huomattavasti enemmän, mutta sitkaudessa se ei broilerin vastaavalle vedä vertoja. Myöskään takapuoli ei ankalla ollut erityisen vankka, ja suomibroileri vie reisien muhkeudessakin voiton tältä Saksan tuliaiselta. Nahka oli tällä veijarilla aivan törkeän paksu, ja jos sitä ei olisi poistanut, niin meininki olisi ollut todellista suonet tukkoon -touhua. Olisi pitänyt ihan punnita tuo rääpekippoon joutuneen nahan määrä..


Pitäisi ottaa tämä kuva mukaan töihin, missä olen kuullut monesti seuraavan lauseen: ''Mikä se broilerin sisäfilee muka on?!'' No tämä nyt ei ole broileri, mutta rintalihan altahan se sisäfile löytyy.. Tämä lie selvää ainakin niille, jotka kokonaisia kanasia käsittelevät.. Muutenkin tulee anatomia aikalailla tutuksi, ainakin allekirjoittanut tykkää väännellä ja käännellä.. :)


Siipi on kovin ruipelo. Luu tuntui ainakin saksissa melko pehmoiselta, ja kissatkin paloja nakertelivat pilkonnan lomassa, joten saksin koko siiven matkaan poistaen suurimmat nahat matkasta. Olkapään paksun nivelen leikkasin saksilla puoliksi, jolloin kissan on se helpompi pureksia paloiksi. Reisistä poistin luut, vaikka meillä kyllä raapataan kiltisti lihoista ne palat, joihin hampaat eivät kykene.

Liha/lihaluuseosta kertyi pakkaseen 800g ja jääkaappiin jäi huomiselle 100g pussukka. Pakkasin lihat 200g eli neljän annoksen pusseihin. Kissat popsivat menemään varmasti reilu 150g lihaa, joten todellisuudessa saaliin määrä ylitti kilon rajan.
Mitään täysravintoahan tämä seos ei ole, mutta tulen tarjoamaan sitä silloin tällöin perusravinnon eli broilerseoksen lomassa, vähän vaihtelua herrain raakapuoleen.


Maistuvuus ankalla näytti olevan täys 10, ja riemu raa'asta lihasta oli silminnähtävää. Olemme tosiaan muttaneet tänä viikonloppuna, ja kaiken härdellin keskellä ei ole tullut tehtyä herroille sapuskaa. Valmiit lihasekoitukset syötiin pakkasesta loppuun juuri ennen muuttoa, joten valmisruokaa ovat syöneet meidän lisäksi myös kissat. Pakko sanoa, että lihan ja luiden puutteen huomaa näinkin vähässä aikaa kissan hengityksessä todella selvästi.

Nyt on pakko lopettaa, koska läppäristä loppuu akku, ja johto on yhä hukassa. :D Huomenna jos ehdin ja saan virtaa vehkeeseen, niin sepustan meidän muuttokuulumiset :)

15 kommenttia:

 1. Hienot DIY-ohjeet ja oikein hyvältä näyttää! Näkee kuvistakin, kuinka kissat tykkäävät! Enpä ole itse ajatellut tekeväni tuota, mutta ehkäpä tästä inspiroidun. Meillä tosin ei ole lihamyllyä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on lihamylly, mutta ei tarpeeksi vahvaa rankojen ja isojen luiden muusaamiseen. Lihaosuuden pilkon aina reiluhkoiksi paloiksi, jotta hampaille riittää niissäkin työtä. :)

   Poista
 2. Evira teki juuri takaisinveden Lidlissä myynnissä olevasta ankasta. Ainakin yhdessä erästä on löytynyt salmonellaa. Kannattaa tarkastaa erätiedot jos niitä on vielä saatavissa. Salmonella ei ole välttis kissalle vaarallinen, mutta se voi tarttua myös ihmiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollu onneksi mainittua erää. Tässä tuli taas yksi hyvä syy suhtautua noihin ulkomaisiin lihoihin sopivan välttävällä asenteella..
   Ärsyttävää kuitenkin, taisi jäädä viimeiseksi tuontiankaksi tämä vaakku..

   Poista
 3. Mie en löytäny miun ankasta noita sisäelimiä, pettymys! :( Mut kiva että ne tosiaan kuitenkin mukana on. :D Me jätettiin nyt tämä tarjous välistä kun vasta tehtiin iso pilkontaurakka edellisen ankan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kyylänny kaikki lidlin mainokset joulusta asti ja nyt sitte onnisti... Taisi kyllä jäädä vikaksi lidlin ankaksi, kun googletteli niin salmonellan takia on vedetty aikalailla ankkaa lidlistä...

   Poista
 4. Kiva postaus, tän perusteella uskaltais avuttomampikin (ak) kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ekaa kertaa pilkkoo, niin kannattaa valita uhriksi mahdollisimman tuore broileri, siitä lihat, liiat luut ja nahka lähtee kaikkein helpoiten irti. Tv:tä samalla katsoessa meni tän ankan pilkkomiseen jotain alle tunti (sama ohjelma pyöri aloittaessa ja lopettaessa). Samaan aikaan ois laittanu pari broiskua :) Hyvät välineet on kaiken a ja o ja noi kalasakset on kyllä huippuhyvät. Tolleen telkkariin keskittyessä ei ees ällötä ajatus siitä mitä pilkkoo, tosin oon aika hyvä sulkee broiskuparan mielestäni :)

   Poista
  2. Jaa, pitääpäs hommata siis kunnon sakset. TV on vaikeampi, en taida teurastella kuitenkaan olohuoneessa, vaikka saatkin sen näyttämään ihan tosihelpolle =)

   Poista
 5. Hyvin näytti ankka kissoille maistuvan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on onneksi muutoinkin vältytty satunnaista suuremmilta nirsoiluilta :)

   Poista
 6. Hmm, mitähän meillä tuosta ankasta tuumattaisiin, Nyt tarttis paljon pureskeltavia lihoja noiden raakamössöaterioiden rinnalle, kun löytyi hammaskiveä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivipiira ja kieli on lihoista ykkössitkeät, niitä kannattaa hammashoidossa hyödyntää :) Siivet on kanssa nakertelijan unelma ja kraapivat hampaan pintaa puhdistaen mukavasti :)

   Poista
 7. Tjaa, täällähän oli oikein anatomian oppitunti :) Kissoille on kyllä herkkuja teidän huushollissa! mmm!
  -Blackie-

  VastaaPoista