maanantai 17. maaliskuuta 2014

Huonekasvien vaarat

Kevät on siitä kummallista aikaa, että useimmilla alkaa lumien sulamisvesien sekä auringon jo lämmittävien säteiden myötä vihertämään -myös se keskellä kämmentä oleva- peukalo. Kotiin tulee siis hetken mielijohteesta hankittua jos jonkin sorttista kasvia, mutta eläinperheissä tulee ottaa huomioon myös kasvien mahdollinen myrkyllisyys – varsinkin, jos perheen karvatassut ovat kasveista kiinnostuneita.

Kasvit ovat aikojen saatossa kehittäneet jos jonkinlaisia torjuntakeinoja, jotta ne eivät joutuisi parempiin suihin. Myrkkyjen lisäksi kasvit saattavat olla haitallisia myös rakenteellisesti: solunsisäisesti tai hyvinkin selkeästi, kuten piikkejä lukuun ottamatta varsin harmittomat kaktukset. 
Tässä tekstissä keskitytään lähinnä viherkasveihin, vaikka mukana on muutamia kukkiviakin kasveja. 

Teen vielä tuonne yläpalkkiin listat myrkyllisistä ja myrkyttömistä kasveista ihan kunnon aakkostuksella, mutta se jääköön toiseen kertaan, koska kello on kohta kaksi yöllä ja haaveilen nukkumaanmenosta ennen kolmea... 
Huomaattehan myös, että lista ei todellakaan käsitä kaikkia kasveja, ja että olen nämä tiedot kerännyt ja tarkistellut eläinten myrkytyskeskuksen sekä ASPCAn listoilta. Linkit sivun lopussa.


Monissa kissoissa selkeästi suurinta innostusta herättävät haitulaiset, ohutlehtiset ja heinämäiset sekä roikkuvat kasvit. Nämä ovat valitettavasti myös niitä ihmisen silmään monesti kauneimpia, joten kerätään niistä nyt jonkinmoinen myrkkyllisyyslistaus. Kaikki eivät ole kuolettavan myrkyllisiä, ja monesti toksiseksi tunnutaan tässä yhteydessä kuvattavan myös rakenteensa vuoksi ärsyttäviä kasveja:

Hienohelma, Asparagus
Köynnösparsa, Asparagus
Muratti, Hedera
Pullojukka, Nolina
*Sädekaisla, niilinkaisla, ''kissanruoho'', Cyperus
Reunustraakkipuu, Dracaena
Unelma, Asparagus

Paksulehtiset, ei niin lennokkaat kasvit olen ainakin meillä huomannut sellaisiksi, jotka eivät kissaa niin kiinnosta. Näistäkin kasveista löytyy kuitenkin myrkkykasveja, ja mikäli joitain luetelluista tulee kotiin hankittua, kannattaa kissaa ja muita eläimiä, sekä lapsia, tottakai, pitää silmällä ja luopua kasvista, jos liiallista kiinnostusta sitä kohtaan ilmenee.

Muun muassa vehkakasvien sukuun kuuluvissa kasveissa piilee näkymätön vaara: kalsiumoksalaatti. Kalsiumoksalaatti esiintyy kasveissa usein neulamaisina sulamattomina kiteinä, jotka kasvia syödessä riipivät haavoja kudoksiin. Mikäli kasvi sisältää kiteiden lisäksi myrkkyä, imeytyy myrkky elimistöön helposti kiteiden aiheuttamien haavaumien kautta. Yleisimpiä oireita ovat kuolan eritys, vatsakivut, kuonon hankaaminen sekä oksentelu ja suun vaahtoaminen. Joskus saattaa ilmetä ylähengitystieoireita, mm kurkun turpoamista, jolloin on heti otettava yhteys ja suunta lääkäriin. Kalsiumoksalaattikiteistä johtuvat oireet ovat yleensä havaittavissa heti kasvin nauttimisen jälkeen.

Kalsiumoksalaattipitoisia huonekasveja:

Agave, Agave
Alokaasia, Alocasia
Eväpalmu, Caryota
Flamingonkukka, Anthurium
Juorut, Tradescantia
Kirjovehkat, Dieffenbachia
**Kultaköynnös, Epipremnum
Köynnösvehka, Philodendron
Munkinhuppu, Arum
Peikonlehdet, Monstera
Viirivehka, Spathiphyllum


Muita myrkyllisiä tai elimistöä ärsyttävä kasveja:

Aasinkorva, Syngonium
Aaloet, Aloe
Anopinhampaat, Sanseviera
Anopinkielet, Sansevieria
Araliat, Schefflera
Begoniat, Begonia
Esikot, Primula
Eukalyptus, Eucalyptus
Gardenia, Gardenia
Hopeaköynnös, Scindapsus
Hortensia, Hydrangea
Itulehdet, Kalanchoe
Jukka, Yucca
Kalla, Zantedeschia
Keijunlilja, Gloriosa
Kiinanruusu, Hibiscus
Kliivia, Clivia
Muratti, Hedera
Muulinkorva, Syngonium
Pelargonit, Pelargonium
Rahapuut, Crassula
Sitrukset, Citrus
Traakkipuut, Dracaena
Tulilatva, Kalanchoe
Viikunakasvit, Ficus


Kaikki huonekasvit eivät suinkaan ole pannassa, ellei haittaa, että kissa maistelee lehtien kärkiä ja kaapii mahdollisesti mullatkin purkista pihalle. Joidenkin kissojen mielestä kukkapurkit ovat myös mitä parhaimpia WC-tiloja.. Mikäli kissa kuitenkin antaa kasvien elää elämäänsä eikä liiemin niitä lannoittele, voi seuraavan listan kasveja hankkia kotiin hyvillä mielin:

Banaani, Musa
Jasmiinit, Jasminium
Kamelia, Camellia
Kentiapalmu, Howea
Kirjotähti, Haworthia
Kivikukat, Lithops
Kultapalmu, Chrysalidocarpus
Maksaruohot, Sedum
Mehiruusukkeet, Echeveria
Muorinkukat, Peperomia
Mähkät, Selaginella
Nappipellea, Pellea
Nukkumaijat, Calathea
Nukkumatit, Maranta
Orkideat, Cattleya, Dendrobium, Epidendrum, Odontoglossum, Oncidium, Phalaenopsis
Piilea, Pilea
Posliinikukka, Hoya
Ruusut, Rosa
Rönsylilja, Chlorophytum
Saintpaulia, Saintpaulia
Sirovuoripalmu, Chamaedorea
Soihtuköynnös, Aeschynanthus
Sulkasaniainen, Nephrolepis
Suppilokukka, Gloxinia
Syyskaktus, Schlumbergera
Taatelipalmut, Phoenix


Varmimmin hengissä pysyy sekä kissa että kasvi, kun hankkii kodin pullolleen muovikukkia, joita nykyään saa hyvinkin aidon näköisinä esim Plantagenista. :)
Voin kuitenkin sanoa, että itseltäni löytyy myös myrkylliseksi luettavia kasveja (Asparaguksia, kliivioita, rahapuu..), sillä kun meillä on kissanruohoa kasvamassa, ei Penniä kiinnosta mikään muu. Morrista puolestaan ei vihreä kiehdo, ei kissanruohot eikä huonekasvit. Kevennykseksi loppuun heitettäköön, että Pennihän nyhti neulasia myös muovikuusesta... :)*Sädekaislan varsinaisesta myrkyllisyydestä ei ole kaikkien lajikkeiden kohdalla selvyyttä, mutta terävät väkäsekkäät lehdet saattavat ärsyttää ruoansulatuselimistöä oli kyseessä myrkyllistä tujoniöljyä sisältävä lajike taikka ei. Kukkakaupoissa ja muissa alan liikkeissä saksankielisellä Katzengrass-nimellä usein myytävää kasvia ei kuitenkaan kannata ostaa kissanruohoksi, vaan kasvattaa kissalle esimerkiksi kauran tai ohran oraita.

**Kultaköynnöksessä on kalsiumoksalaattien lisäksi myrkyllisä saponiineja, jotka aiheuttavat hemolyysiä, eli punasolujen hajoamista. Saponiinimyrkytys ilmenee pahoinvointina ja sekavuutena.Linkkejä:
Myrkyllisiä kevätkukkijoita, pääsiäiskasveja -TULOSSA-

6 kommenttia:

 1. Siinäpä olikin hyvä tietoisku huonekasvien vaaroista! Onneksi meillä ei olla mitenkään erityisen kiinnostuneita huonekasveista ja ne saavat olla pääosin rauhassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnotus on tosiaan kovin kissakohtaista, ja kun tietää oman kissansa mieltymykset, voi hyvillä mielin hankkia myös vähemmän terveellisiä kasveja niiden joukosta, jotka eivät kissaa kiinnosta :)

   Poista
 2. Kiitokset tästä listasta! Meillä tosin ruusukin laitetiin viime kesänä pannaan, kun molemmat kissat mutustelivat piikeistä huolimatta runkoa ja lehtiä... En halunnut ottaa sitä riskiä, otta pian yksi piikki olisi silmässä tai kurkussa jumissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai maistuu teillä ruusutkin :D Myös mekaanisesti itseään suojelevien kasvien kohdalla kannattaakin olla juuri tuolla tavoin tarkkana ja ennemmin katsoa kuin katua :)

   Poista
 3. moi tää on tosi hyvä postaus, moni ei tiedäkään että suuri osa kasveista todella voi aiheuttaa kissalle vaaran. Meillä sen vuoksi ei sisällä ole kissojen ulottuvilla missään minkäännäköistä kasvia. Ulkona ne onneksi järsivät mieluiten ruohoa.
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti on myös niitä tilanteita, kun esim myrkytystietokeskuksen sivuilla ihmiselle vaarattomaksi todettu kasvi oletetaan vaarattomaksi myös kissalle -näinhän ei välttämättä aina ole. Onneksi on näitä eläintenkin vastaavia, joskin englanniksi.. Kun kasvien nimet ovat vielä kansankielisillä nimillä esitelty, eikä tieteellisillä, voi tiedon hankkiminen olla hankalaa tai todella vaivalloistakin..

   Valitettavan tiukassa elää sekin uskomus, että kissa ei syö mitään sille vaaraksi olevaa. :/

   Poista