tiistai 7. tammikuuta 2014

Tauriini

Yleistä tauriinista


Usein aminohappojen ryhmään luettava tauriini on yksi kissalle välttämättömimmistä päivittäin saatavista ravinnon partikkeleista. Muista aminohapoista poiketen tauriini ei sisällä karboksyyliryhmää, vaan se on korvattu rikkisidoksella. Vapaasti kehossa liikkuva tauriini onkin tarkemmin aminosulfonihappo (rikki, S, sulphur), eikä se muiden aminohappojen tavoin toimi proteiinien rakennuspalikkana.

Monet eläimet, ihminen mukaan lukien, pystyvät kehossaan muodostamaan jonkinmoisia määriä tauriinia kysteiinistä ja metioniinistä (molemmat aminohappoja). Kissalta tähän tarvittava entsyymitoiminta puuttuu tai se on liian vähäistä, ja koska se ei siten voi syntetisoida tauriinia itse, on sen saatava kaikki elimistön tarvitsema tauriini ravinnosta. 
Tauriinia ei ole kasviperäisessä materiaalissa, lukuun ottamatta joitakin merileviä, mikä yhtenä seikkana tukee kissan ravinnon eläinperäisyyden maksimointia.

Maltillisestikin kypsennettäessä tauriinista voi tuhoutua jopa kaksi kolmasosaa, joten vaikka valkuaisaineiden sulavuus saattaisikin kypsennettynä olla raakaa parempaa, ei kissan ravintoa kannata missään nimessä kypsentää, poissulkien loisvaaran eliminoimiseksi kypsennettävä riista sekä järvi- ja murtovesikala. Kypsennysmetodilla on myös väliä: tutkimusten mukaan paistaminen hävittää vähemmän tauriinia, kuin keitäminen.
Pakastuksen vaikutus tauriinin tuhoutumiseen on puheenaiheena niin Internetissä kuin kirjalisuudessakin, mutta ilmeisesti yhtään oikeaa tutkimusta ei aiheesta ole. Oletettavasti järkeviä aikoja pakastettaessa tauriinia ei juurikaan lihasta katoa.Tauriinin tehtävät elimistössä


Tauriini yhdistetään useimmiten lähinnä sydämeen ja näkökykyyn, mutta sen tehtävä elimistössä ei ole aivan niin yksinkertainen:
 • Tauriini osallistuu lihaksiston sähköiseen toimintaan, eli toisin sanoen hermoimpulssien kulkuun ja sitä kautta lihassupistuksien syntyyn. Tämä selittääkin jo jatkuvasti sykkivän sydämen runsaan tauriinipitoisuuden, sekä sen, miksi sen määrä hermoston keskuksessa, aivoissa on myös varsin suuri. Lääkinnällisesti tauriinilla on saatu hyviä tuloksia esimerkiksi epilepsia- ja muiden aivoperäisten kohtausten hoidossa, samoin sillä voidaan hoitaa myös mm rytmihäiriöitä.
 • Tauriini on vahva antioksidantti, ja esimerkiksi silmässä sitä esiintyy runsaasti verkkokalvolla, jossa se suojaa valoärsykkeitä vastaanottavaa elintä, fotoreseptoria. Tauriini parantaa mm hämäränäköä ja vaikuttaa myös silmästä lähtevien näköaistimuksien kulussa silmästä aivoihin.
 • Tauriinin uskotaan vaikuttavan solun aineenvaihduntaan, ja esimerkiksi natriumin ja kaliumin, ehkä myös kalsiumin ja magnesiumin, kulun säätelyyn solusta sisään ja ulos.
 • Ruoansulatuselimistössä tauriini näyttelee tärkeää osaansa sapessa, jossa se on osana sappinesteen suoloja. Sapen suolat edistävät rasvan pilkkoutumista ja siten rasvan sekä rasvaan sekoittuneiden molekyylien imeytymistä, sillä ne heikentävät rasvan pintajännitystä ja helpottavat haiman erittämän lipaasi-entsyymin pääsyä käsiksi ravinnon molekyyleihin.

Tauriinin puutos


Tauriinin puutos saatetaan aiheuttaa esimerkiksi syöttämällä kissalle runsaasti kasvimateriaalia sisältävää, kypsennettyä kotitekoista ruokaa ilman lisäravinteita, tai pahimmillaan tarjoamalla kissalle perunamuusia ja nakkikastiketta. Markettinaksuja ja -mössöjä ei tässä kohtaa voi vetää esiin heikkona tauriininlähteenä, sillä teollisiin ruokiin lisätään tauriinia elimistön tarpeen tyydyttämiseksi.
Tauriinin puutos aiheuttaa aikuisella kissalla näkökyvyn heikentymistä, sydänlihaksen heikentymistä ja sitä myötä myös rytmihäiriöitä. Tauriinin jatkuva puutostila johtaa lopulta sokeuden ja sydänlihassairauden kautta kissan kuolemaan.
Tiineen naaraan tauriininsaannista tulee huolehtia, sillä tauriininpuutos aiheuttaa pentujen kohtukuoleman tai vähintäänkin pentujen aivojen vaillinaisen kehityksen muiden kehityshäiriöiden siivittämänä. Myös naaras voi kärsiä näkökyvyn heikentymisestä ja sydänlihaksen rappeutumisesta. Tauriinia välittyy myös emonmaitoon, joten tauriininsaannin kohonnut tarve on otettava huomioon myös imetysaikana, pentujen jo synnyttyä.


Tauriinin tarve


AAFCOn Eurooppalainen vastike FEDIAF (The European Pet Food Industry Federation) antaa taulukoissaan tauriinin tarpeeksi aikuiselle kissalle 0,20g/100g ravinnon kuiva-ainetta
pennulle tai tiineyteen 0,25g/100g ravinnon kuiva ainetta.
AAFCOn taulukon mukaan molempien minimitarve on 0,2% kuiva-aineesta laskettuna, eli 0,2g/100g. Samoin FEDIAFin pentutarve voidaan ilmaista 0,25%

Jos aikuinen kissa syö päivässä noin 100g lihaa ja luita, joista kosteutta on ehkä 60% saa se kuiva-aineena ravintoa 40g. Tällöin tauriinin saantitarve lasketaan seuraavalla kaavalla:

kun aikuisen kissan tulee saada tauriinia 0,2% kuiva-aineesta, niin 40g päivä annoksesta sitä tulee olla
40g x 0,002 = 0,08g eli 80mg

kun pennun tai tiineen kissan tulee saada tauriinia 0,25% kuiva-aineesta, niin 40g päiväannoksesta sitä tulee olla
40g x 0,0025 = 0,1g eli 100mg

Tässä esimerkissä 100g on vain esimerkkimääränä helpottamassa laskua, mutta lasketaan vielä Pennin tauriinintarve 140g päivittäisellä ruoka-annoksella ja tuolla max 60% nestemäärällä:

kostea ruoka g x ravinnon kuivuus% = kuiva-aine g
140g x 0,4 = 56g

kuiva-aine g x tauriinin tarve% = tauriinin tarve g
56g x 0,002 = 0,112g eli 112mg

Pennin päivittäinen tauriinintarve on siis 112 mg. Tämä määrä on tavoitteellinen, sen ylitys ei haittaa mitään, sillä varsinaista yliannostusta tauriinista ei voi saada. Lasketaanpa heti millaisen määrän tauriinia Penni saa päivittäisestä Multicat-annoksestaan:

Tauriinia Multicatissa 62mg/1g ja yksi tabletti painaa 0,4g. Saantisuositus aikuiselle 1 tbl/2kg eli lasketaan alemman kokonaisten tablettien määrän mukaan: 5kg Pennille 2 tbl = 0,8g

Päiväannoksessa tauriinia 62mg x 0,8 = 49mg → Penni saa Multicatista 49mg tauriinia päivittäin, eli saantisuosituksesta puuttuu (112-49=) 63 mg tauriinia.
Käytännössä ohjeen mukainen Multicat annos sisältää siis puolet aikuisen kissan päivittäisestä tauriinintarpeesta.


Sitten tauriinin sisältöihin lihassa:


Alla olevasta taulukosta näkee muutamien perusraaka-aineiden tauriinipitoisuuksia. Määrät on ilmoitettu milligrammoina tuhatta grammaa kohti, ja määrät on laskettu kosteasta materiaalista, ei kuiva-aineesta.

 Lähde                                Mg/Kg
Kanan rinta 159
Kananlihan keskiarvo 1004
Kanan sydän ja maksa mix 1179
Naudanlihan keskiarvo 430
Naudan jauheliha 25% 283
Naudan maksa 688
Lampaan koipi 473
Atlantin villi lohi 1300
Tonnikalan lihan keskiarvo 1999
Taulukon tiedot tästä tutkimuksesta.

Olen hieman harmissani, sillä tämäkään lähde, eikä yksikään muista löytämistäni, anna mitään arvoa pelkälle kanan sydämelle: se kuitenkin on se kaikkein parhaana pidetty tauriinin lähde! Tutkimuksen mukaan, kuten taulukosta näkyy, myös merikala on erittäin hyvä lähde tauriininsaannille. Kalaa tulisi kuitenkin syöttää maksimissaan kerran viikossa, sillä sen käsittely syö kehon E-vitamiinivaroja. Mikäli kala on jatkuva, iso osa ruokavaliota, tulisikin rasvaisten kalojen ohella tarjota lisäravinteena E-vitamiinia. Toinen kalan haittapuoli on tiaminaasientsyymi, joka tuhoaa tiamiinia, B1-vitamiinia, joten myös sen saannista tulee kalaa syövien kissojen kohdalla huolehtia.

Jotta Pennin tauriininsaanti olisi turvattu, tulee hänen saada Multicatista saatavan 49 milligramman annoksen lisäksi 63 milligrammaa tauriinia päivittäin. Koska hänen pääasiallinen ravinnonlähteensä on broilerin liha (1/3) ja broilerin elimet (1/3), voimme laskea tauriinin saannin ravinnosta käyttämällä seuraavia lähtötietoja:

-Päiväannos 140g, josta 1/3 on 47g.
-Broilerin lihasta tauriinia saa keskiarvoisesti 1004mg kilosta lihaa, eli noin milligramman grammasta.
-Broilerin sydämestä ja maksasta tauriinia saa 1179mg kilosta, eli noin 1,2mg grammasta.

Lihasta saadaan siis päiväannokseksi 47 x 1mg = 47mg
Elimistä saadaan päiväannokseksi 47 x 1,2mg = 56mg

Yhteensä 2/3 päivän ruoka-annoksesta antaa tauriinia noin 103mg. Koska ravinnosta 1/3 koostuu vielä luisesta lihasta, voidaan arvioida, että tauriininsaanti täyttyisi ilman ravintolisiäkin. Kuitenkin, otan mielummin varman päälle, kuin aiheutan puutostiloja.

Monivitamiinivalmisteena käyttämäni Multicatin ohjeenmukaisella annostuksella edes rasvaliukoisten vitamiinien liikasaantia ei tarvitse pelätä. Monivitamiinin voi siis huoletta antaa varmistamaan vitamiinien, kalsiumin ja tauriinin saantia.Tiivistettynä: • Tauriini on kissalle välttämätön, ravinnosta saatava aminohappo, sillä se ei voi muodostaa sitä kehossaan lainkaan, tai ainakaan riittäviä määriä.
 • Tauriinia esiintyy lihassa, elimissä sekä hermostossa, etenkin sydämessä sekä aivoissa. Mitä enemmän lihas tekee töitä, sen enemmän se oletettavasti sisältää tauriinia. Kasvikunnasta vain merilevät sisältävät mitattavia määriä tauriinia.
 • Saantitarve on aikuisella kissalla vähintään 0,2% päivittäin nautitun ravinnon kuiva-ainemäärästä. Pennun ja tiineen tai imettävän emon tarve on vähintään 0,25% ravinnon kuiva-aineesta.
 • Tauriini alkaa tuhoutumaan kuumennettaessa, joten liha tulisi syöttää mahdollisimman raakana. Kypsennettyä, kotikutoista ravintoa on hyvä höystää tauriinilisällä sen riittävän saannin varmistamiseksi.
 • Tauriinin puutos aiheuttaa näkökyvyn heikentymistä ja lihasten, erityisesti sydänlihaksen, toimintahäiriöitä. Jatkuva alisaanti tarpeeseen nähden on letaalia.

3 kommenttia:

 1. Haha, se mikkiselkä heepo ja lettipää yhdessä = aika kauheeta. :D mutta pitää ottaa perinteeks kattella noita! (poistin koko päivitytksen ja latasin uudestaan kun se vammatti mulla ihan sikana, siks vastasin nyt tähän!)

  Tämäkin todella kiinnostava päivitys taas, pitää lukasta kun kerkee ajatuskin mukaan :)

  VastaaPoista
 2. Moi! Ja kiitos mielenkiintoisesta blogista, olen oppinut täältä paljon! :) Kissanpentuni saapui meille lokakuussa 2013 ja olen siis aika lailla alusta asti seurannut blogia. Haluaisin kysyä mistä hankit kissoille syötettävät lihat? Esimerkiksi broilerin sydäntä tai muitakaan elimiä ei ole tullut missään vastaan (tai sitten en osaa katsoa oikeasta paikasta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostan suuren osan lihoista kauppahallista, sieltä saa noita broilerin sisäelimiä. Myös eläinkaupat myyvät sisäelinseoskia, joissa on juurkin noita sydämiä, kivipiiraa sekä maksaa. Possun sydäntä ja naudan maksaa on yleensä saatavilla isommissa marketeissa, kuten Cittareissa, esim. Myös hampaidenhoidossa hyvää, sitkeää kieltä oon ostanu marketista. :)

   Poista